Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΝ. ΣΥΝ. ΠΕΙΡΑΙΑ-ΠΛ. ΚΟΡΑΗ

Στη συνέλευση της 1ης Μαρτίου συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
Σχεδιασμός εκ νέου του blog-site της συνέλευσης
Σχεδιασμός εκ νέου της σελίδας της συνέλευσης στο facebook
Θέσεις και δράσεις σε σχέση με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις
Τοποθέτηση από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά για τις εκλογές στα συμβούλια διοίκησης όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία.
Για το blog-site
Κατατέθηκε πρόταση σχεδιασμού και προσφέρθηκαν 5 συναγωνιστές να ασχοληθούν με αυτή.
Έγιναν παρατηρήσεις για


α) πρόσθεση στη σελίδα live chat
β) εναλλαγή των διαχειριστών της σελίδας – να υπάρχουν κάθε φορά 3 διαχειριστές για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της σελίδας ως όργανο της συνέλευσης
γ) για δημιουργία λογαριασμού στο twitter
δ) για παρουσία της συνέλευσης σε web radio: σε σχέση με αυτό έγινε πρόταση συνύπαρξης με άλλες συνελεύσεις του Πειραιά ή άλλων περιοχών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον
Για τη σελίδα στο facebook
Στην πρόταση για το σχεδιασμό τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν κανόνες στη διαχείριση, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ο «τοίχος» να είναι κλειστός για προστασία, το όνομα να είναι κοινό με το email της συνέλευσης και να είναι ευέλικτο στην άμεση ενημέρωση. Για το σχεδιασμό προσφέρθηκαν 5 συναγωνιστές.
Για τις θέσεις και τις δράσεις της συνέλευσης
Α) Έγινε αναφορά στην ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και διατυπώθηκε η άποψη ότι θα πρέπει και η δική μας αλλά και γενικά οι συνελεύσεις να διαμορφώσουν δυναμική θέση απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα των μνημονίων.
Β) Έγιναν προτάσεις:
* να οργανωθεί μία εκδήλωση με εκτεταμένη συζήτηση για τις δανειακές συμβάσεις στο μέχρι τώρα σύνολό τους
* να οργανωθούν πορείες διαμαρτυρίας στον Πειραιά, παραστάσεις διαμαρτυρίας που θα έχουν κατάληξη το Δημαρχείο του Πειραιά ή τις Εφορίες εκφράζοντας έτσι την άρνησή μας σε κάθε πολιτικό πεπραγμένο που μας «βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο»
* για διοργάνωση προβολής ταινιών ή ντοκιμαντέρ που να πλαισιώνονται με συζήτηση σε σχέση με την κοινωνικοπολιτική συγκυρία
* για παράσταση διαμαρτυρίας στο κτήριο που στεγάζεται ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ ως εκδήλωση αντίδρασης στο μέσο που παραπληροφορεί αντί να ενημερώνει και κυρίως αντιστρατεύεται τους εργατικούς αγώνες
* για παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Πειραιά σε σχέση με τους ανέργους, τους ανασφάλιστους, τις αποζημιώσεις και τις συνθήκες εργασίας
* για παρέμβαση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου η οποία κρίνεται ως ημερομηνία με βαρύτητα από όλες τις απόψεις
* πρόταση για παρέμβαση – χωρίς κατασταλαγμένης ακόμα μορφής- στα μαγαζιά που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο με την επωνυμία Αγορά Χρυσού που στην ουσία πρόκειται για τα γνωστά κυκλώματα μαυραγοριτισμού που εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες
* για συμμετοχή της συνέλευσης με πανό στη συμβολική δεντροφύτευση- διαμαρτυρία ξεπουλήματος του χώρου του παλιού χώρου του αεροδρομίου του Ελληνικού αλλά και των παρακείμενων αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά। (Η πρόταση αυτή δεν υπερψηφίστηκε αλλά έγινε δεκτό να διατηρηθεί ενημερωτική επαφή με τους φορείς της διοργάνωσης για την περαιτέρω εξέλιξη του θέματος)
* για έρευνα- συζήτηση σε σχέση με το Λιμάνι του Πειραιά (εργασιακές σχέσεις, Cosco κ।λπ।)
Δ) Έγινε αναφορά στην «κινεζοποίηση» των μεροκάματων, στις ημερήσιες συμβάσεις που υπάρχουν στην COSCO και σε ανάλογες ζώνες οικονομικής επιρροής που σκοπεύουν να δημιουργήσουν όπως επίσης και στις μεγάλες εταιρείες που απολύουν εργαζομένους, τις θυγατρικές που αναδύονται από αυτές και προσλαμβάνουν με εξευτελιστικούς όρους τους απολυμένους. Αναφέρθηκε η «εθνική κυριαρχία» με την έννοια του ορυκτού και γεωργικού πλούτου στο ελληνικό έδαφος, τη διαχείρισή τους, την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου, το αδιάθετο προϊόν και πώς όλα αυτά τείνουν να οδηγήσουν σε «εμπόλεμη» κατάσταση. Σχολιάστηκε ότι για πρώτη φορά φέτος φαίνεται οι φορολογικές δηλώσεις να μετατίθενται για τον Ιούνιο με το ενδεχόμενο των εκλογών. Τέθηκε το θέμα του ελέγχου των τιμών των αγροτικών προϊόντων μέσα από ένα κίνημα αλλαγής της πολιτικής των τιμών.
Ε) Έγινε τοποθέτηση σε σχέση με την νέα κατάσταση των πραγμάτων που έχει να αντιμετωπίσει η εργατική τάξη στην ταξική της αγωνιστική πάλη. Σε αυτήν την τοποθέτηση τονίστηκε ότι δεν υπάρχει ιδεολογία που να φέρνει την ελπίδα και την προοπτική αν δεν ενυπάρχουν σ’ αυτήν πολιτικοί στόχοι. Διαφαίνεται το έλλειμμα στη σημερινή κατάσταση όταν μια αστική τάξη ξενόδουλη επιχειρεί, με τους ξένους συνεργάτες της, να κάνει τη χώρα αποικία και δεν απαντάει στο ζήτημα αυτό όσο σθεναρά θα έπρεπε η αριστερά. Κι επειδή το πρόβλημα είναι ο ιμπεριαλισμός η διέξοδος δεν μπορεί να είναι άλλη από την αντιιμπεριαλιστική δράση για την ανατροπή μιας αστικής τάξης που απαρτίζεται από «τραπεζοτσολιάδες» (κατά το γερμανοτσολιάδες) που τολμούν και μιλούν για το σώσιμο της πατρίδας ενώ ταυτόχρονα κάνουν για ευνόητους λόγους αταξικές αναφορές στην εθνική κυριαρχία. Θεωρείται ότι το κίνημα πρέπει να έχει ανατρεπτικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε να μην υπάρχουμε ως σύγχρονοι δούλοι αλλά να απαιτήσουμε εργασία και μισθούς αξιοπρέπειας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε εκτιμήθηκε ότι οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, να καταφέρουν να ενεργοποιήσουν τον πειραϊκό λαό, να ενδυναμώσουμε τους στόχους μας γιατί το «σε λίγο» και το «αύριο» (σε σχέση με τη δυσκολία της επιβίωσης) είναι «τώρα».
Τέθηκε ως κύριο θέμα συζήτησης για την επόμενη συνέλευση ο σχεδιασμός της παρέμβασης στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, το αποτέλεσμα του σχεδιασμού του blog από την ομάδα εργασίας που το ανέλαβε αλλά και η συζήτηση για τα αγροτικά προϊόντα.
Αναφέρθηκε επίσης και ο σχεδιασμός αφίσας – κάλεσμα προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά για να συμμετέχουν στην Ανοιχτή Συνέλευση η οποία πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο στον οποίο οι ίδιοι σπουδάζουν.
► Τέλος, φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά ενημέρωσαν τα μέλη για τις επικείμενες εκλογές στα συμβούλια διοίκησης του Πανεπιστημίου όπως αυτές προβλέπονται σύμφωνα με το νέο νόμο για την Παιδεία। Αναφέρθηκαν στο νέο δεκαπενταμελές – ανύπαρκτης εκπαιδευτικής επάρκειας- συμβούλιο το οποίο ουσιαστικά θα διοικεί απολυταρχικά το πανεπιστήμιο (εφαρμόζοντας πειθήνια τα εκάστοτε κυβερνητικά μέτρα), στα συγγράμματα που παύουν να είναι δωρεάν και στο ν+2 (όπου ν τα τυπικά χρόνια σπουδών μίας σχολής) το οποίο θα ισχύει και θα ωθεί ορδές φοιτητών και σπουδαστών- κυρίως τους οικονομικά αδύναμους και τους εργαζόμενους- εκτός σπουδών αφού δε θα μπορούν να τις ολοκληρώσουν। Οι φοιτητές ενημέρωσαν επίσης για το μπλοκάρισμα των ανάλογων εκλογών στα πανεπιστήμια του Αιγαίου και της Θεσσαλονίκης και ζήτησαν από τη συνέλευση να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου