Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του Ι.Υ.Π.

Με βάση τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, φορέας που παρέχει καθολικά και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας στα παιδιά από το 1965, οδηγείται στην συρρίκνωση και στην αδυναμία λειτουργίας του: τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών αποφασίζουν την περιστολή του ετήσιου προϋπολογισμού του κατά 55% ενώ, παράλληλα, οργιάζουν τα σενάρια για κλείσιμο, συγχώνευση ή ακόμα και πώλησή του στον ιδιωτικό τομέα.

·Αναστολή λειτουργίας του Ι.Υ.Π. πρακτικά σημαίνει πως δεν θα μπορούν να υλοποιούνται το Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών (αδιάλειπτα από το 1979), εξειδικευμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι για σπάνια νοσήματα (που γίνονται μόνο στο Ι.Υ.Π. πανελλήνια), προγράμματα αγωγής υγείας και πρόληψης στα σχολεία και στην κοινότητα, προγράμματα παρέμβασης για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφής βία στην κοινότητα, σε ευάλωτους παιδικούς πληθυσμούς όπως ιδρύματα, φυλακές κ.ο.κ.
·Επίσης, σημαίνει πρακτικά αδυναμία παροχής εξειδικευμένων ολοκληρωμένων και μοναδικών για των ελληνικό χώρο υπηρεσιών σε παιδιά που νοσούν από σπάνια νοσήματα, σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, σε παιδιά θύματα κακοποίησης – παραμέλησης.
·Αναστολή λειτουργίας του Ι.Υ.Π. σημαίνει πως μόνο από τη μη διεξαγωγή του Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου των Νεογνών αρκετά παιδιά που γεννιούνται στη χώρα θα οδηγηθούν εντός των πρώτων εβδομάδων της ζωής τους σε μη αναστρέψιμη βαριά νοητική στέρηση επειδή δεν διαγνώστηκε έγκαιρα η διαταραχή τους. Υπολογίζεται πως αριθμός των νεογνών που θα αναπτύξουν βαριά νοητική στέρηση αν ανασταλεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανίχνευσης (που πέρσι συμπεριέλαβε έλεγχο 116.000 δειγμάτων αίματος νεογνών) αρκεί για να συμπληρώσει ένα περίπου ίδρυμα κάθε χρόνο!
·Αναστολή της λειτουργίας του ΙΥΠ σημαίνει αναστολή της διάγνωσης και παρακολούθησης παιδιών με σπάνιες παθήσεις των οποίων η έγκυρη και έγκαιρη αντιμετώπιση είναι καθοριστική για την επιβίωση αλλά και την αποφυγή μόνιμων βλαβών στους ασθενείς. Σημαίνει ως εκ τούτου αυξημένο κόστος νοσοκομειακής και θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών αυτών.
·Αναστολή λειτουργίας του Ι.Υ.Π. σημαίνει αναστολή εθνικών προγραμμάτων πρόληψης για θέματα όπως ο Μητρικός Θηλασμός και η προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Εκμετάλλευση.
· Αναστολή λειτουργίας του Ι.Υ.Π. θα σημαίνει, τέλος, την καταστροφή ενός ερευνητικού – επιστημονικού φορέα που υλοποιεί από δεκαετίες εξειδικευμένα ερευνητικά προγράμματα στο πεδίο δράσης του και σε αυτό έχει κερδίσει επάξια διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα.

Κι όλα αυτά με δεδομένο ότι το Ι.Υ.Π. όντας ένας εξειδικευμένος επιστημονικός – ερευνητικός φορέας δεν υπήρξε ποτέ ούτε πεδίο κομματικών διορισμών, ούτε διασπάθισης δημόσιου χρήματος και σπατάλης, ούτε φορέας παχυλών απολαβών για το προσωπικό του, ακολουθώντας τις γενικότερες προβλέψεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την διαχείριση του προϋπολογισμού του, για την αποζημίωση των εργαζόμενών του με βάση το Ενιαίο Μισθολόγιο κ.ο.κ. Επιπρόσθετα, τα κριτήρια για την εφεδρεία πλήττουν και το Ι.Υ.Π., το οποίο διαθέτει τον ελάχιστο αριθμό των 56 εργαζόμενων, το ήμισυ των οποίων αποτελείται από κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών με συνέπεια την απώλεια σημαντικών και εξειδικευμένων στελεχών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην περικοπή του μισού και πλέον ετήσιου προϋπολογισμού του Ι.Υ.Π. ούτε στοιχειώδεις δαπάνες της λειτουργίας του δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν (μισθοδοσία, αντιδραστήρια Screening, δαπάνες στέγασης και λειτουργίας). Επιπλέον, αν το Ι.Υ.Π. αποδυναμωθεί και άλλο από στελεχιακό δυναμικό πολλές από τις σημερινές του λειτουργίες δεν θα είναι ανθρωπίνως δυνατό να έρχονται σε πέρας σε καθημερινή βάση. Το Ινστιτούτο, λοιπόν, με τις κυβερνητικές αποφάσεις, οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα στην αναστολή λειτουργιών με όλα τα προαναφερόμενα δραματικά αποτελέσματα.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσουν τις εγκληματικές για την υγεία των παιδιών στη χώρα μας αποφάσεις τους. Ζητάμε και από την κοινωνία, αναγνωρίζοντας τον κοινωφελή χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχει δωρεάν και καθολικά το Ι.Υ.Π. στα Ελληνόπουλα, να υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματά μας.

Το Ι.Υ.Π. από το 1965 παρέχει δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες στα παιδιά αυτής της χώρας. Το έκλεισε μόνο το 1967 η χούντα των συνταγματαρχών. Να μην αφήσουμε να το κλείσει τώρα μια δημοκρατική κυβέρνηση.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου