Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΟΡΑΗ 4-7-2011

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΟΡΑΗ 4-7-2011

Η θεματολογία της λαϊκής συνέλευσης αφορούσε την επόμενη μέρα μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου καθώς και τον τρόπο δράσης και οργάνωσης του αγώνα και της Πλατείας Κοραή για το επόμενο διάστημα.
Η Συνέλευση ξεκίνησε με την ανάγνωση του Ψηφίσματος της πλατείας Συντάγματος που αφορούσε το κάλεσμα όλων των λαϊκών συνελεύσεων για τις 8-9 Ιουλίου και ακολούθησε το Ψήφισμα της Πλατείας Συντάγματος «προειδοποίηση προς τρόικα, τράπεζες και ντόπιους ή ξένους επιδόξους επενδυτές που ονειρεύονται την δημόσια περιούσια της Ελλάδας».
Ομιλητής 1: Μετά το τέλος της ανάγνωσης του εν λόγω ψηφίσματος, μια εκπρόσωπος της ΣΠΙΘΑ, πήρε το λόγο και πρότεινε να γίνουν συμπληρώσεις ώστε να μπορεί να μπει να μπει και η ΣΠΙΘΑ σε αυτό.

Ομιλητής 2: Ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας πόσο σημαντικός είναι ο καθορισμός των πεδίων δράσης.  πρόταση:  συντονισμένη και μαζική δράση σε οτιδήποτε αφορά τον ΟΛΠ αλλά και οποιουδήποτε έχει την ανάγκη μας, την στήριξη και την αλληλεγγύη μας σε συντονισμό και συνεργασία με πλατεία Συντάγματος.

Ομιλητής 3: Τόνισε το μαχητικό πνεύμα που έχει και θα πρέπει να έχει ο αγώνας. πρόταση: Μια συνάντηση και μια συζήτηση για το πώς δε θα πληρώσουμε τα χαράτσια που μας επιβάλουν. Κατάληψη καταστημάτων ΕΥΔΑΠ. Η σύγκρουση επιβάλλεται. Η καταστολή του 48ωρου που ήταν η απεργία και το ψήφισμα του μεσοπρόθεσμου ήταν απερίγραπτη. Αναφέρθηκε και το άρθρο του Αυγερόπουλου που τονιζόταν αυτή η καταστολή. Έκλεισε την ομιλία του με άλλη μια πρόταση: οι βουλευτές του Πειραιά να κηρυχτούν ανεπιθύμητοι. 

Ομιλητής 4: Αναφέρθηκε στην προσέλευση του κόσμου στην λαϊκή συνέλευση Πειραιά, λέγοντας ότι το δείγμα δεν είναι αξιόλογο και θα πρέπει να γίνει και να υπάρξει ενημέρωση για να μην γίνουμε γραφικοί.
Ομιλητής 5: Να προσεγγίζουμε τις πειραιώτικες εφημερίδες για να κοινοποιήσουμε από αυτές τις ώρες και τις μέρες των συνελεύσεων. Ακολούθησε μια αναφορά και περιγραφή των γεγονότων και της καταστολής του διήμερου 28 -29 Ιουνίου.
Ομιλητής 6: Η καταστολή ήταν χούντα. Το σχέδιο ήταν να διαλύσουν την συγκέντρωση. Έγινε αναφορά για το πόσο αποφασισμένοι είμαστε γιατί είμαστε πεισμένοι για το δίκαιο του αγώνα. Πρόταση: Να προχωρήσουμε σε εκδηλώσεις και προβολές.

Ομιλητής 7: Τόνισε ότι βιώνουμε μια νέα φάση κοινωνικής κατάργησης των κλαδικών διαχωρισμών, έναν νέο κοινωνικό θεσμό, αυτόν της Πλατείας, γιατί η μάχη, κατά την άποψή του δεν μπορεί να δοθεί στους χώρους δουλειάς. Θεωρεί ότι ο κόσμος από αυτή τη διαδικασία είναι πιο πλούσιος σε εμπειρία και για αυτό πρέπει να υπάρχει στοιχειώδης συγκρότηση. Πρόταση: να υπάρξει λίστα με e-mails.
Παρέμβαση Συντονιστή που τόνισε ότι τέτοια λίστα είχε υπάρξει στο παρελθόν, αλλά θα ξανανοίξει και απόψε για όλους, όσοι παρευρίσκονται για πρώτη φορά και θα υπάρχει και σε κάθε συνέλευση.
Ομιλητής 8: Εστίασε στην καταστολή των κινητοποιήσεων, τονίζοντας ότι  βία είναι η ανεργία, η επισφάλεια η αβεβαιότητα, τα χημικά. Δεν ήταν ήττα του κινήματος η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, καθώς έφερε ποιο κοντά το λαό, μας ένωσε, και καταφέρνουμε να μιλάμε πολιτικά και να βρίσκουμε ένα μίνουμ πολιτικής συμφωνίας. Η Πλατεία Κοραή και κάθε πλατεία πρέπει να συνεχίσουν τις συνελεύσεις, μιας και όλα τώρα αρχίζουν. Πρόταση: Καταλήψεις σε δημόσιους οργανισμούς.
Ομιλητής 8: Θεωρεί ότι το Σύνταγμα δεν έχει τελειώσει και βρισκόμαστε σε έναν συνεχιζόμενο πόλεμο. Βασικό στοιχείο του κινήματος είναι ότι είναι πλουραλιστικό και ετερόκλητο. Πρέπει να διαδώσουμε το κίνημα της πλατείας και να παρευρεθούμε στο Σύνταγμα και να τοποθετηθούμε.
Ομιλητής 9: Έγινε αναφορά για τους ανθρώπους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις (άνθρωποι που για πρώτη φορά κατέβαιναν) και άρχισαν να συνομιλούν πολιτικά. Ο κόσμος που ένοιωσε τη βίαιη καταστολή και δε φοβήθηκε (αναφορά στους μουσικούς του συντάγματος που έγιναν αποδέκτες της βίας της αστυνομίας). Προτάσεις: συζητήσεις για το χρέος, προβολή ντοκιμαντέρ, παρέμβαση στη ΔΕΗ ( και για να μην πωληθεί αλλά και ως επέμβαση για όλους όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς), ψηφίσματα για βουλευτές που θα τους χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητους.
Ομιλητής 10: Έχει επεκταθεί ο διάλογος μεταξύ των πολιτών. Θα πρέπει να πάρουμε απόφαση να θεσμοθετήσουμε την πλατεία ως χώρο διαλόγου. Δε χάθηκε τίποτα. Πρόταση: Εκδήλωση για το χρέος και να στηρίξουμε το Σύνταγμα, κατάληψη στο Ταχ. Ταμιευτήριο.
Ομιλητής 11: πρόκειται για νίκη των πλατειών, των γειτονιών και του Συντάγματος. Ο κόσμος έφυγε από το σπίτι και πήγε στην Πλατεία. Εδώ δεν είναι σαν την Β. Αφρική όπου κλείνει ένας κύκλος, εδώ ανοίγει ένας κύκλος και πρέπει να συζητήσουμε με σεβασμό στην αυτονομία της πλατείας την επομένη μέρα, να βρούμε ένα μινουμ πολιτικό αίτημα. Ο κόσμος είναι σε εγρήγορση αλλά δεν είναι αρκετός, Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να βρούμε συμμάχους.
Ομιλητής 12: Πιστεύω στον μαχητικό πατριωτισμό. Πρέπει να πιάσουμε όλη την ελληνική κοινωνία και να έχουμε μια σφαιρική αντιμετώπιση. Να δούμε τη κοινωνία ως πυραμίδα. η πρώτη βαθμίδα της πυραμίδας είναι το θυμικό της κοινωνίας, η δεύτερη βαθμίδα είναι η πολιτική άποψη για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει μια διακήρυξη με τα θέματα που πρέπει να θίξουμε και η τρίτη τα αιτήματα.
Ομιλητής 13: Παρέμβαση από μια συνομιλήτρια, που δήλωσε αθηναία και όχι Πειραιώτισσα, με ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα της Συνέλευσης του Πειραιά αλλά και του Συντάγματος. Έθεσε το πρόβλημα στην αριθμητική υπεροχή.
Σημ: η παρέμβαση της ομιλήτριας προκάλεσε αντιδράσεις στα μελή της συνέλευσης ενώ μεσολάβησε παρέμβαση του συντονιστή για να ηρεμήσει τα πνεύματα και να τηρηθούν οι διαδικασίες.
Ομιλητής 14: ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για να καταντήσουμε φερέφωνα των πολιτικών που εφαρμόζονται και να χαθεί κάθε κυριαρχικό δικαίωμα. Είναι σημαντικό ότι σηκωθήκαμε από τους καναπέδες και είμαστε στις Πλατείες. Υπάρχει πολύς φόβος ( ο κόσμος πιστεύει ότι η σωτηρία έρχεται με την 5η δόση). Πρόταση: Σοβαρές δράσεις σε πρεσβείες και χώρους δουλειάς, γιατί πρέπει η πλατεία να δώσει την προοπτική .
Ομιλητής 15: ξεκίνησε την τοποθέτηση με αφορμή την ομιλήτρια 13, τονίζοντας ότι αναφέρθηκε σε ένα θέμα με ένα τρόπο που μας έθιξε ενώ στην πραγματικότητα συμβάλλει στην διαμόρφωση των ψηφισμάτων καθώς ο προβληματισμός της είναι και δικός μας. Στη συνέχεια έγινε μια αναφορά στο 114 και πως αυτό μαζικοποίησε το λαό και τις κινητοποιήσεις του, σε μια προσπάθεια αναλογίας με το σήμερα. Τόνισε ότι θα πρέπει να κινηθούμε με κινηματικούς όρους και ότι δεν είναι μόνο η δικαιοσύνη που θα μας βοηθήσει. Ακολούθησε αποτίμηση του 48ωρου. Πρόταση: κουβέντα για το χρέος, πολιτιστικά δρώμενα, την τετάρτη 6-7-2011 παράσταση στο IL MOUNDO που θα παραβρίσκεται  ο Καρύδης εκεί.
Ομιλητής 16: το κίνημα ηττήθηκε. Δεν υπήρχε συνοχή, κάποιοι έτρωγαν ξύλο και κάποιοι έκαναν συνελεύσεις στο μοναστηράκι.
Ομιλητής 17: Πλατεία μένει ως έχει, να γίνονται ζυμώσεις. να είναι μια διαδικασία από τα κάτω.  Να οργανωθεί ένα αντιρατσιστικό μέτωπο με συλλογική κουζίνα και μουσική και κάλεσμα του σχολείου μεταναστών. Να γίνει επέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά. Επαφή με σχολείο μεταναστών .
Ομιλητής 18: γίνονται μηνύσεις κατά των αστυνομικών και της κρατικής καταστολής. Να μην υπάρξει ισοπέδωση των πάντων και να λέμε και οι 300 στο Γουδί.  
Ομιλητής 19: Ο αγώνας να μεταφερθεί στους χώρους δουλειάς. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός στόχος η ανατροπή του μνημονίου. να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση με τον κόσμο για το τι κόσμο θέλουμε,  να μείνει η πλατεία και τον Αύγουστο, να γίνει πορεία και παράσταση στον Καρύδη την Τετάρτη, μετά το τέλος των συνελεύσεων να  γίνεται πορεία όπου υπάρχει κόσμος, να οριστεί μια οργανωτική επιτροπή που θα αλλάζει κάθε δέκα μέρες.
Ακολούθησε ανάγνωση των προτάσεων και ψήφισμα. 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 5-7-2011

Ψήφισμα Πλατείας Συντάγματος για κάλεσμα και συντονισμό δράσης – πέρασε

Ψήφισμα Πλατείας Συντάγματος για προειδοποίηση προς τρόικα, τράπεζες και ντόπιους ή
ξένους επιδόξους επενδυτές που ονειρεύονται τη δημόσια περιούσια της Ελλάδας – πέρασε
και έγινε μια μικρή προσθήκη για τον ΟΛΠ

Καταλήψεις δημόσιων οργανισμών – να συζητηθεί με την πλατεία Συντάγματος

Παρέμβαση την Τετάρτη 6-7-2011 στην εκδήλωση που θα γίνει σε μαγαζί του Πειραιά και
θα παρευρίσκεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καρύδης – πέρασε

Ανοικτή εκδήλωση για συζήτηση, συλλογική κουζίνα και προβολή – πέρασε

Ψηφίστηκε επιτροπή που θα αναλάβει την εκδήλωση για να έρθει στην επόμενη
συνέλευση και να ενημερώσει για τον σχεδιασμό και υλικό εξοπλισμό της εκδήλωσης.

Οι υπόλοιπες προτάσεις που δεν συζητήθηκαν μετατέθηκαν για την επόμενη
συνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου